x
sadsad x
asdasd

Fotokopi Makinası Tarihi | İlk Fotokopi Makinası | Fotokopi Makinası Kim İcat Etti

27 Temmuz 2017
Fotokopi Makinası Tarihi | İlk Fotokopi Makinası | Fotokopi Makinası Kim İcat Etti

Fotokopi Makinaları

Fotokopi makinesi, belgelerin ve diğer görsellerin kağıt üzere basılı kopyalarını almaya yarayan bir makinedir. Son yıllarda üretilen fotokopi makineleri, kserografi adı verilen bir kopyalama indyöntemini kullanırlar.

İlk Fotokopi Makinası

İlk kserografik fotokopi makinesi 1959 yılında Xerox tarafından icat edildi ve zaman içerisinde Verifax, Photostat,teksir makinesi ve diğer kopyalama makinelerinin yerini aldı.

Fotokopi makinesi iş yerlerinde, eğitim kurumlarında ve devlet binalarında sıklıkla kullanılır. Ancak yapılan araştırmalar, bir süre sonra fotokopi makinelerinin kullanımının durma noktasına geleceğini göstermektedir zira insanlar, bilgisayar ortamında oluşturulan belgeleri yine bilgisayar ortamında kopyalamayı ve depolamayı tercih etmektedir. Ancak 2017 yılında bile fotokopi makinesi yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Fotokopi Makinasını Kim İcat Etti ?

Fotokopi makinesi mucidi Chester Carlson, aslında bir patent / marka vekiliydi ve boş zamanlarını araştırma yaparak geçiriyordu. New York patent dairesindeki işi, önemli belgelerin çok sayıda kopyasını oluşturmayı gerektiriyordu. Eklem rahatsızlığı çeken Carlson için belgelerin el ile kopyalanması, acı veren ve zahmetli bir işlemdi. Bunun üzerine Carlson, ışıl iletlenlik üzerine odaklanarak mutfağını, elektrofotografi için kullanmaya başladı. 1938 yılında, bu işlem için bir patent başvurusunda bulundu. İlk kopyasını, üzeri kükürt ile kaplanmış çinko bir tabaka kullanarak yaptı. “10-22-38 Astoria” kelimeleri, mikroskop kaydıraç üzerine yazılmış ve bu kaydıraç, parlak bir ışığın üzerine yerleştirilen kükürtün üzerine yerleştirilmişti. Kaydıraç kaldırıldığında, kelimelerin bir kopyası yüzey üzerinde yer almaya devam etti. Carlson bu buluşunu bazı şirketlere satmaya çalıştı ancak başarılı olamadı zira kopyalama işlemi kolay bir işlem değildi. O zamanlar, bir belgenin birden fazla kopyası, belgenin orijinalinin oluşturulduğu sırada karbon kopya kağıdı kullanılarak ya da el ile çalışan kopyalama makineleri kullanılarak yapılıyordu ve insanlar, kopyalama işlemini gerçekleştirecek elektronik bir makinenin gerekli olduğunu düşünmüyorlardı. 1933 ve 1944 yılları arasında Carlson’ın buluşu, 20’nin üzerinde şirket tarafından geri çevrildi. IBM ve General Electric gibi isimlerin de yer aldığı bu şirketler, elektronik bir kopyalama makinesi için yeterli miktarda bir pazar payı olduğunu düşünmüyorlardı.


1949 yılında Xerox Corporation, ilk kserografik kopyalayıcısı olan Model A’yı piyasaya sürdü

ilk-fotokopi-makinası

Şirket, bu ürünle birlikte o kadar popüler oldu ki Kuzey Amerika’da kopyalama işlemi “Xeroxlama” olarak anılmaya başladı. Xerox, şirketinin adının genel ve herkes tarafından kullanılabilir bir marka olmaması için yoğun çaba harcadı. Her ne kadar “Xerox” kelimesi bazı sözlüklerde fotokopi kelimesinin eş anlamlısı olarak gösterilse de Xerox Corporation, bu tip baskıların değiştirilmesini ve insanların Xerox kelimesini fotokopi ile eş anlamlı olarak kullanmamasını istedi. 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.